تغییر در موضوع فعالیت شرکت ها
برای رقابت در بازار تجاری و داشتن فرصت برای خلاقیت، تغییرات در موضوع فعالیت شرکت از گزینه هایی است که معمولا به آن مراجعه میکنند.
تغییر در فعالیت شرکت، تغییراتی در ساختار و سرشت شرکت را به همراه دارد. البته در مواردی، باید پیش نیازهایی را برای آن رعایت کرد.
تقریبا تغییر فعالیت در هر سمت و سویی باشد، راه قانونی در پیش خود دارد؛ با این وجود، محدودیتهایی برای فعالیت هر شرکتی وجود دارد.
تشریفات تغییر در فعالیت شرکت
هرگونه تغییر در مفاد اساسنامه شرکت، باید با تصمیم اعضا صورت بگیرد. تغییراتی نظیر تغییر اسم شرکت، تغییر در اداره اصلی شرکت، کم و اضافه یا حذف کردن محدوده اختیارات اعمال اجرایی شرکت، کاهش یا افزایش تعداد مدیران نسبت به تعداد تعیین شده در اساسنامه، تغییر حکم و بیانیه مربوط به تصفیه و توزیع اموال باقی مانده در زمان انحلال پس از پرداخت تمام بدهیهای شرکت و…. به طور کلی، میتوان گفت هرگونه اضافه کردن، تغییر، یا حذف ماده در اساسنامه باید با تصمیم اعضا صورت بگیرد.
این اصلاحات و تغییرات به وجود آمده در اساسنامه در هر کشور تشریفات متفاوتی دارد؛ حتی میتواند شامل مقداری هزینه شود. در ایران تغییرات اساسنامه باید به اطلاع اداره ثبت شرکتها رسانده شود.
در آگهی و یا اطلاعیه جلسه ای که جهت تغییر فعالیت شرکت، تشکیل میشود، باید هدف جلسه بیان شود. شایان ذکر است در بعضی کشورها طرح اساسنامه اگر به گونه ای باشد که به عنوان هدف فعالیت شرکت، همه نوع تجارت قانونی را لحاظ کند، نیازی به اصلاح اساسنامه وجود ندارد.
به سخنی دیگر، با قید شدن هدف فعالیت شرکت به عنوان همه نوع تجارت قانونی، شرکت در چارچوب هدف تجاری به خصوصی محدود نمیشود.
با این بیانیه، شما تغییر فعالیت شرکت را پیشبینی کرده اید. با وجود آزادی استفاده از قید ذکر شده، بسیاری از شرکتها که در مناطق مجاز به استفاده از قید فعالیت دارند، ترجیح میدهند نوع فعالیت شرکتشان را به صورت صریح بیان کنند.
مثالی برای تغییر در فعالیت شرکت
از مواردی که میتواند تغییر فعالیت شرکت را به همراه داشته باشد، عوامل غیرقابل پیشبینی نظیر همه گیری ویروس کرونا است.
به طور مثال، با رسمی شدن شیوع بی سابقه ویروس کشنده کرونا در اوایل سال دوهزار و بیست، سفرهای داخلی و خارجی دچار محدودیتهای عمده ای شدند.
عملا دیگر پروازی صورت نمیگرفت و هواپیمایی در فراز آسمان دیده نمیشد. این موضوع، لغو بلیتهای بسیاری را همراه خود داشت و شرکتهای هواپیمایی، در شرف مواجهه با ورشکستگی قرار داشتند.
لغو هشتاد و پنج درصدی پروازها، حتی در زمان سقوط ساختمانهای دوقلوها اتفاق نیفتاده بود؛ در نتیجه هیچکس نمیدانست با این سقوط که هر روز شتابی بیش از پیش دارد، چه باید بکنند.
تغییرات پیش بینی نشده نیازمند تصمیمات جدی هستند. به گونه ای که ممکن است شرکت مجبور شود در تصمیم تغییر فعالیتهایش به سرعت عمل کند.
همانطور که شرکت هواپیمایی دلتا در پاسخ به همه گیری ویروس کرونا و بالتبع آن، لغو بلیتها و سفرهای هوایی عمل کرد. شرکت هواپیمایی دلتا، یک سال پیش از واکسینه شدن افراد، تصمیم گرفت ردیف میانی صندلیهای هواپیماها را خالی بگذارد تا افراد با خیال راحتی به سفر بپردازند.
به طور کلی، شرکت دلتا از دسته شرکتهایی است که در طی سالها، با تغییراتی که در شرکت خود به وجود آورده، اساسنامهاش دستخوش تغییرات زیادی شده است.
تغییراتی مانند استفاده از تکنولوژی برای طراحی سایتهای داخلی و خارجی برای اطلاع رسانی سیاستهای به روز رسانی شدهشان، تا ادغام شدن با شرکتهای متفاوت برای اموری مانند نظافت و تکنولوژیهای به روز دنیا، که هرکدام با تایید تعداد مشخصی از سهامداران یا اعضای هیئت مدیره به مرحله اجرایی رسیده است.
نکات مهم تغییر اساسنامه شرکت
ممکن است سوال پیش بیاید اگر در اساسنامه و آیین نامه شرکت، اصلاحاتی در مورد تغییر فعالیت شرکت صورت نگیرد چه اتفاقی می افتد؟
شرکتی که فراتر از اختیارات شرکت خود فعالیت میکند، به عبارتی فراتر از محدودیتهای شرکت فعالیت میکند. فعالیتهای فراتر از محدودیتهای شرکت حکم بطلان دارند و باطل هستند. تغییر اساسنامه نیاز به رای هیئت مدیره یا تعداد مشخصی از سهامداران را دارد.
آیین نامه باید به صورت واضح و صریح، تغییرات درون شرکت را اعلام کند. همچنین باید نسخه هایی از آیین نامه اصلاحی و اساسنامه اصلاح شده در جای امنی نگهداری شود و در دسترس باشد.
تغییر فعالیت شرکت باید به گونهای باشد که با ظرفیتهای فعلی شرکت، همخوانی داشته باشد. عوامل متفاوتی، ظرفیت تغییر یک شرکت را مشخص میسازد و این تغییر بستگی دارد به مبدا فعلی شرکت، یعنی موضوع فعلی فعالیت آن، و مقصد آن، یعنی موضوعی که شرکت فعالیتش را در آن جهت تغییر خواهد داد.
توجه به ظرفیت تغییر شرکت، در نهایت موجب میشود شرکت کارمندانی رضایتمندتر و از لحاظ اقتصادی، درآمدی بالاتر داشته باشد.
در مواردی شرکتها تصمیم میگیرند با یکدیگر ادغام شوند که این هم یکی از انواع تغییر فعالیت شرکت است. از لحاظ زمانی، دو نوع ادغام برای شرکتها داریم: یکی کوتاه مدت و دیگری بلند مدت.
انتخاب هر یک از این دو نوع، بستگی به شرایط شرکت دارد. اما مهم است که شرکتهایی که تصمیم به ادغام با یکدیگر میگیرند، از پیش به ثبت رسیده باشند. ادغام شرکتها، از دیگر مواردی است که باید به تایید تعداد مشخصی از اعضا برسد.