معرفی کامل هنرستان

معرفی کامل هنرستان



. . . . . . . . . . . . .

وقتی به بحث داغ انتخاب رشته در پایه نهم به دهم می‌رسیم سوالات و نگرانی‌های بسیاری ذهن دانش‌آموزان را به خود درگیر می‌کند. این نگرانی و دغدغه هم کاملا طبیعی است چرا که سرنوشت تحصیل و شغلی افراد به انتخاب مهم گره خورده است. در این میان یکی از تردیدها و نگرانی‌های بزرگ دانش‌آموزان انتخاب میان رشته‌های نظری و فنی است. مخالف‌های اطرافیان هم برای ورود به رشته‌های فنی می‌تواند به این نگرانی و تردید دامن بزند. برای داشتن انتخاب معقولانه و تصمیم‌گیری سنجیده لازم است دانش‌آموزان آشنایی کافی با شرایط تحصیل در هنرستان داشته باشند. به همین منظور ما تصمیمگرفتیم در این مقاله به بررسی کامل هنرستان و شرایط تحصیل در آن بپردازیم.

 

 هنرستان‌ها بهترین مکان برای ورود افراد به دنیای کار هستند. بنابراین اگر بازار کار و داشتن درآمد برایتان اولویت دارد، رشته‌های هنرستان می‌تواند انتخاب مناسبی باشد.

 

هنرستان چیست؟

گسترش صنعت و تکنولوژی در دنیای امروز ما نیاز به نیرویی متخصص و ماهر را بیش از هر زمان دیگری الزامی می‌کند. هدف از تاسیس بهترین هنرستان های تهران و شهرستان را هم می‌توان همین تربیت نیروی متخصص و ماهر دانست. هدفی که عموما در مدارس معمولی مورد غفلت و فراموشی واقع شده است. دانش‌آموزانی که علاقه‌مند به تحصیل در امور فنی و هنرسی هستند راهی به جز تحصیل در هنرستان ندارند. این مدارس با تمرکز بیشتر بر دروس عملی به پرورش نیرویی کاملا متخصص در حوزه‌های مختلف می‌پردازند. از دیگر اهداف تاسیس هنرستان‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

ایجاد محیطی مناسب جهت افزایش خلاقیت و شکوفایی بیشتر استعدادهای دانش‌آموزان ارتقا توانمندی‌های عملی و مهارتی دانش‌آموزان در حوزه‌های مختلف آماده‌سازی دانش‌آموزان برای ورود به دنیای کار افزایش روحیه تعاون و همکاری میان دانش‌آموزان برای موفقیت بیشتر در اشتغال

 

انواع هنرستان کدام است؟

هنرستان‌ها از دو بخش فنی حرفه‌ای و کاردانش تشکیل می‌شوند که هر کدام دارای شرایط و ضوابط خاص خود هستند.

 

هنرستان فنی حرفه‌ای چیست؟

هدف از تاسیس هنرستان فنی حرفه‌ای تربیت نیروی متخصص و فنی در رشته‌های مختلف تحصیلی است. هنرستان‌های فنی حرفه‌ای از جمله مدارس معتبر زیر نظر وزارت آموزش و پرورش هستند که بر ارائه دروس عملی تمرکز بیشتری دارند. بنابراین دانش‌آموزانی که در حال تحصیل در هنرستان فنی حرفه‌ای هستند همزمان با ارتقای مهارت در دروس نظری توانمندی بیشتری را در دروس عملی کسب می‌کنند. تمرکز بیشتر این مدارس بر ارائه دروس عملی موجب ایجاد محیط آموزشی متفاوتی نسبت به سایر مدارس شده است. لازم به ذکر است که هنرستان‌های فنی به صورت کاملا مستقل تحت نظر وزارت آموزش و پرورش اداره می‌شوند. خوب است بدانید که ورود به هنرستان فنی در مقایسه با هنرستان کاردانش دشوارت است. تعداد بیشتر واحدهای درسی تئوری در هنرستان فنی دلیل این دشواری است.

 

بیشتر بدانید: معرفی رشته‌های فنی حرفه‌ای

 

هنرستان کاردانش چیست؟

شاخه کاردانش نیز بخش دیگری از هنرستان است که تفاوت‌های قابل ملاحظه‌ای با شاخه فنی آن دارد. هدف از کاردانش هنرستان نظیر هنرستان فنی تربیت نیروی کار ماهر و توانمند جهت رفع نیازهای جامعه است.تنوع بیشتر رشته‌ها و تعداد بیشتر واحدهای درسی عملی در مقایسه با دروس تئوری از جمله تفاوت‌های بارز هنرستان کاردانش با هنرستان فنی است. برخلاف هنرستان فنی که به شکل کاملا مستقل و با نظارت کامل وزارت آموزش و پرورش اداره می‌شوند، مدیریت هنرستان کاردانش توسط وزارت آموزش و پرورش و با همکاری وزارت کار و امور اجتماعی انجام می‌پذیرد.

 

تفاوت هنرستان و دبیرستان

در هنگام انتخاب رشته نهم به دهم چالش‌های بسیاری بر سر راه دانش‌آموزان سبز می‌شود که انتخاب بین هنرستان و دبیرستان یکی از آنهاست. برای تصمیم‌گیری بهتر در این مورد لازم است دانش‌آموزان با شرایط و مزایا و معایب تحصیل در دبیرستان و هنرستان آشنایی کامل داشته باشند. از جمله مزیت‌های قابل توجه تحصیل در هنرستان بایستی به موارد زیر اشاره کرد:

امکان ادامه تحصیل در هنرستان‌ها با شرایطی آسان‌تر و احتمال موفقیت بیشتر تنوع بیشتر رشته‌ها در هنرستان در مقایسه با دبیرستان توانمندی بیشتر دانش‌آموزان در مهارت‌های عملی فرصت تحصیلی ویژه برای داولطبانی با قدرت یادگیری پایین در دروس پایه نظیر درس ریاضی وجود بازار کار مطلوب با شرایط عالی برای دانش‌آموزان هنرستان حتی قبل از فارغ‌التحصیلی ارتقای مهارت دانش‌آموزان در انجام کارهای گروهی آمادگی بیشتر دانش‌آموزان هنرستان برای ورود به دنیای کار ورود زودهنگام دانش‌آموزان به دانشگاه به دلیل کم شدن یک سال تحصیلی از مقطع متوسطه شادابی و سرزندگی بیشتر دانش‌آموزان هنرستان در مقایسه با دانش‌آموزان دبیرستان به دلیل تنوع درسی بیشتر و محیط کاملا عملی هنرستان شکوفایی کامل خلاقیت و استعدادهای دانش‌آموزان هنرستان در مقایسه با دبیرستان کم بودن تعداد دروس نهایی و آسان بودن آنها در هنرستان در مقایسه با دبیرستان احتمال قبولی بالا در کنکور سراسری هنرستان

تحصیل در دبیرستان نیز مانند هنرستان مزیت‌های خاص خودش را دارد. از جمله مزایای تحصیل در دبیرستان بایستی به موارد زیر اشاره کرد:

امکان شرکت در کنکور سراسری دولتی و آزاد امکان ورود دانش‌آموزان دبیرستان به دانشگاه‌های برتر کشور امکان شرکت دانش‌آموزان دبیرستان در هر گروه آزمایشی کنکور سراسری امکان تغییر رشته بعد از اخذ مدرک کاردانی امکان ادامه تحصیل دانش‌آموزان دبیرستانی در خارج از کشور احتمال موفقیت بیشتر دانش‌آموزان دبیرستانی در المپیادها امکان استفاده از تک ماده در هر درسی حضور کمتر دانش‌آموزان دبیرستانی در مدرسه در مقایسه با هنرستان

با داشتن نگاهی کلی به مزیت‌های تحصیل در دبیرستان و هنرستان می‌توان این‌گونه استباط کرد که هنرستان‌ها بهترین مکان برای ورود افراد به دنیای کار هستند. بنابراین اگر بازار کار و داشتن درآمد برایتان اولویت دارد، رشته‌های هنرستان می‌تواند انتخاب مناسبی باشد. به عبارتی هنرستان‌ها راهی میان‌بر و موفقیت‌آمیز جهت ورود  افراد به دنیای کار هستند. در مقابل اگر شوق تحصیل در دانشگاه‌های برتر کشور را دارید یا به ادامه تحصیل در خارج از کشور فکر می‌کنید، تحصیل در دبیرستان بهترین گزینه برای شما خواهد بود. در نهایت این شما هستید که با توجه به نیاز، استعداد و علاقه‌مندی خود می‌توانید بهترین انتخاب را از میان تحصیل در دبیرستان و یا هنرستان برای خود رقم بزنید.

 

لیست کلی رشته‌های هنرستان شاخه فنی حرفه‌ای

قبل از اینکه قرار باشد بین تحصیل در بهترین هنرستان های دخترانه تهران یا شهرستان دست به انتخاب بزنید، بایستی با رشته‌های تحصیلی موجود در این مدارس آشنایی کافی داشته باشید. رشته‌های ارائه‌شده در هنرستان فنی حرفه‌ای شامل 4 زیرشاخه و بیش از 40 رشته آموزشی است. قبل از آشنایی با این زیرشاخه‌ها خوب است بدانید که مطابق با آخرین اطلاعیه، 6 رشته جدید با نام‌های محیط‌بانی، حمل و نقل ریلی، خدمات فروشگاهی، بهداشت عشایر و روستا، بازیافت مواد و انرژی به شاخه فنی حرفه‌ای افزوده شده است. به‌طور کلی زیرشاخه‌های موجود در هنرستان فنی‌ حرفه‌ای به شرح زیر است.

 

زیرگروه هنر

یکی از شاخه های رشته فنی و حرفه ای زیرگروه هنر است. این زیرگروه نیز به شاخه های متعددی تقسیم می‌شود. به عبارتی رشته هنر ۱۸ زیر گروه دارد و بیشترین متقاضی را هم در بین سایر زیر گروه‌های فنی حرفه‌ای دارا هستند. لازم به ذکر است که برخی از رشته‌های هنر تنها در برخی از هنرستان‌ها ارائه می‌شوند. عموما هم رشته های هنر فنی حرفه‌ای، در میان دختران طرفدار بیشتری دارد. از جمله رشته‌های ارائه شده در زیرگروه هنر بایستی به موارد زیر اشاره کرد:

فتوگرافیک طراحی دوخت (این رشته فقط برای دختران و در هنرستان های دخترانه ارائه می‌شود.)  معماری داخلی  صنایع دستی  انیمیشن و پویانمایی  تولید برنامه تلویزیونی  گرافیک  نقاشی  نوازندگی ساز جهانی  نوازندگی ساز ایرانی  نمایش  سینما  نقشه‌کشی معماری  طراحی زبان بصری  مرمت آثار فرهنگی  موسیقی مبانی آهنگ‌سازی  پشتیبانی صحنه  چاپ دستی

زیرگروه مدیریت و خدمات

زیرگروه مدیریت و خدمات خود دارای سه شاخه اصلی با رشته‌های زیر است:

زیرگروه خدمات

 ناوبری و حمل و نقل

زیرگروه بازرگانی و امور اداری

 حسابداری

زیرگروه بهداشت و سلامت

 تربیت کودک (این رشته که به اصول تربیتی خانواده و روش‌های صحیح و اصولی پرورش کودکان می‌پردازد، فقط در هنرستان فنی حرفه‌ای ارائه می‌شود).  تربیت بدنی

زیرگروه صنعت

زیرگروه صنعت، از زیرگروه‌های رشته فنی و حرفه‌ای است که به ۵ زیرگروه دیگر تقسیم می‌شود. هر زیرگروه نیز شامل رشته‌های مختلفی است. این زیرگروه‌ها عبارتند از:

زیرگروه برق و رایانه

 الکتروتکنیک  الکترونیک  شبکه و نرم‌افزار الکترونیک و مخابرات دریایی

زیرگروه تعمیر و نگهداری ماشین‌آلات درایی

 مکانیک موتورهای دریایی

زیرگروه مواد و فرآوری

 سرامیک  صنایع شیمیایی  صنایع نساجی  متالوژی  معدن زیرگروه مکانیک  مکاترونیک  صنایع فلزی  تاسیسات مکانیکی  مکانیک خودرو  ماشین ابزار  صنایع چوب و مبلمان  ابزار

زیرگروه معماری ساختمان

 معماری

زیرگروه کشاورزی

گروه کشاورزی دارای 5 زیرشاخه با نام‌های زیر است:

 امور زراعی  امور دامی  امور باغی  ماشین‌های کشاورزی  صنایع غذایی

 

بیشتر بدانید: معرفی رشته‌های کاردانش

 

همان‌طور که قبلا گفته شد برخی از رشته‌های هنرستان فنی تنها در هنرستان دخترانه و برخی دیگر از رشته‌ها تنها در هنرستان پسرانه ارائه می‌شود. این تقسیم‌بندی رشته‌ها در هنرستان دخترانه و پسرانه به شرح زیر است:

 

 جدول رشته‌های پسرانه و دخترانه فنی و حرفه‌ای

 

لیست کلی رشته‌های هنرستان شاخه کاردانش

رشته های موجود در شاخه تحصیلی کاردانش بر خلاف آنچه در شاخه فنی و حرفه‌ای گفتیم به سه گروه اصلی هنر، کشاورزی و خدمات و صنعت تقسیم می شود. به عبارتی گروه مدیریت از شاخه‌های تحصیلی کاردانش حذف شده است. یکی دیگر از تفاوت‌های موجود بین رشته‌های کاردانش و فنی حرفه‌ای ادغام زیرگروه خدمات و کشاورزی با هم است. اما با این وجود تعداد دروس عملی و رشته های ارائه شده در این شاخه تحصیلی نسبت به سایر شاخه‌ها از جمله شاخه فنی حرفه‌ای بیشتر بوده و از تنوع رشته‌های بیشتری برخوردار است. لازم به ذکر است که تمامی رشته‌های موجود در شاخه کاردانش به شکل یکنواختی در تمامی هنرستان‌های کاردانش ارائه نمی‌شود. همین امر هم موجب بروز تفاوت بین بهترین هنرستان های پسرانه تهران با سایر هنرستان‌ها در شهرستان می‌شود.

  

لیست رشته‌های هنرستان کاردانش

 

زیرگروه‌های شاخه صنعت

قابل ذکر است که بسیاری از رشته‌های ذکر شده در بالا نیازمند داشتن تجهیزات خاصی هستند.  بنابراین ارائه رشته‌های بالا در تمامی مدارس هنرستان کاردانش امکان‌پذیر نیست. متقاضیان ورود به رشته‌های بالا بهتر است قبل از انتخاب رشته تحصیلی اقدامات لازم را جهت برنامه‌ریزی بهتر انجام دهند.

 

زیرگروه کشاورزی و خدمات

 لیست رشته‌های زیرگروه کشاورزی و خدمات کار و دانش

 

شایان ذکر است که بسیاری از رشته‌های ارائه شده در زیرگروه خدمات و کشاورزی تنها در مدارس هنرستان کاردانش پسرانه ارائه می‌شوند. بنابراین متقاضیان دختر برای ورود به رشته‌های بالا بایستی قبل را انجام هرگونه برنامه‌ریزی اقدامات لازم را جهت تحقیقات و بررسی بیشتر انجام دهند.

 

زیرگروه شاخه هنر

 

 

لیست رشته‌های زیرگروه هنر کاردانش

 

جمع‌بندی

انتخاب رشته تحصیلی یکی از انتخاب مهم و سرنوشت‌ساز هر فردی در دوره نوجوانی است. پیش‌شرط لازم برای داشتن انتخابی معقول و سنجیده افزایش آگاهی است. به عبارتی آن دسته از دانش‌آموزانی که با شناخت کامل رشته تحصیلی خود را انتخاب می‌کنند، موفقیت بیشتری را هم برای آینده تحصیلی و شغلی خود رقم زده‌اند. ما در این مطلب تلاش کردیم با معرفی کامل هنرستان شناخت و آگاهی شما برای تحصیل در مدارس هنرستان را ارتقا دهیم. حالا نوبت شماست که دغدغه‌ها و سوالات خود را با ما در میان بگذارید تا در مقاله‌ای دیگر به آن بپردازیم.

نظر خود را بنویسید

آخرین مطالب